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Are there regulations or policies mandating ASAM Criteria training?  

Virginia Code section 18.2-271.1 and 18.2-271.2 makes provisions for the Commission on 

VASAP to promulgate policies and procedures for the local ASAPS and to establish and ensure 

maintenance of minimum standards and criteria for program operations and performance.  The 

Commission will be designating a scientifically validated instrument to institute parity of 

services across jurisdictions and enhance the process for placement into the appropriate level 

of intervention.  The ASAM Criteria, nationally recognized as the gold standard in treatment 

assessment, has been selected.   

All eligible providers, with the appropriate licensure and ASAM Criteria training, will be able to 

provide treatment services to ASAP participants.   The use of local lists for referrals will cease.  

This new practice will expand the available treatment options, therefore shortening the wait 

time for services and minimizing potential delays in the onset of intervention.  Persons enrolled 

in the ASAPs will have greater flexibility in choosing a certified provider. 

What is the relevance of the ASAM Criteria training?  

The ASAM Criteria is the most widely used guideline for assessment, service planning, 

placement, continued stay and discharge of patients with addictive disorders.   

Are you asking us to attend and afford this training in order to continue as treatment 

providers? 

In the near future, all providers eligible to conduct treatment assessments for ASAP participants 

will be required to be trained in the ASAM Criteria and utilize this criterion for assessment.  

If I am not able to make the training due to a scheduling conflict, is there another way to 

receive this training? 

The Commission on VASAP will accept all ASAM Criteria training, regardless of the location of 

the training, as long as it provides the required 13 hours of CEUs. 

Is this training mandatory for VASAP providers? 

In recognition of the long-standing relationship that ASAPs have established with providers, this 

training is initially being coordinated for your convenience and for advanced preparation.  

Attendance at the training offered by the Commission is not mandatory.  You may choose to 

secure your own training. However, required use of selected criteria will become part of our 

standard operational procedure.   

It is anticipated that some providers may opt out of the use of ASAM Criteria and decide that 

they are no longer interested in providing services to ASAP participants.   
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Will you accept the ASAM Criteria eLearning?   

We have confirmed with the American Society for Addictions Medicine (ASAM) that there is no 

available eLearning for ASAM Criteria that will provide 13 hours of CEUs.  Therefore, eLearning 

will not be accepted.  

Is ASAP going to host other ASAM Criteria trainings?  If not, is there any resource where 

providers can find dates for other trainings offered elsewhere? 

The Commission on VASAP will host its last ASAM training on June 22nd and June 23rd at the 

Virginia Tech Richmond Center.  For registration information, please call 804-786-5895 or email 

info@vasap.virginia.gov.  ASAM Criteria training is nationally recognized by the American 

Society of Addiction Medicine.  You may be able to find other training by visiting 

http://www.asam.org/.  

Do you have a projected date when providers need to have completed training?  

On March 17, 2017, at the Commission on VASAP meeting, the ASAM criteria was adopted as 

the official assessment process for use in VASAP referrals starting July 1, 2017.  

Are there any exemptions to the training?  

Providers who are Licensed Substance Abuse Treatment Practitioners (LSATP) will be exempt from 

the ASAM requirement as they possess enhanced training and certification.   

What credentials does the person need to have to take the course?  

Persons will need to be appropriately licensed by an approved governmental entity to provide 

substance abuse treatment services.  

If I have multiple persons in my agency, do they all have to be ASAM trained?  

Any person conducting the treatment assessment will need to be trained in the use of ASAM 

Criteria.  

If I have the ASAM Criteria book, will I need to pay the $500.00 registration fee?  

The training session and accompanying book is being provided at a discounted rate.  All persons 

registering will be required to pay the $500.00 registration fee. 

If more than one person from an agency attends the training, is there a group rate?  

Due to the overall session discount, group rates will not be available.  

mailto:info@vasap.virginia.gov
http://www.asam.org/

